Gott nytt år från Ecuador!

Det har hänt en del hos oss i Ecuador, det här inlägget blir en liten ”recap” av två olika aktiviteter organisationen började arbeta med 2017! Cambugán har bland annat deltagit i mässor och startat samarbeten med skolor.
Vi har deltagit på en veganmässa och en hantverksmässa, evenemang med både quiteños, inhemska och utländska turister som besökare. Mässorna visar tydligt på Ecuadors mångfald bland grödor och hantverk beroende på höjden och förutsättningarna den ger, Quito stad ligger till exempel på 2850 m.ö.h.  Klimatet i Quito brukar exempelvis sammanfattas som kallt (och visst har vi nyligen blivit påminda om just hur stor skillnaden är i jämförelse med kusten), men vi behöver ändå inte lämna Quito kommun för att komma till odlingar med banan, kaffe, kakao och kokos.
Från vår gård i Píntag (2830 m.ö.h.) erbjöds däremot produkter som förväntas finnas i regionen: majs, bönor, tomater, physalis, trädplantor, honung (inte på veganmässan), kål, lök, sallad, ostronskivling, örter, kryddor, gryner, chili osv. Folk kunde också adoptera inhemska träd för plantering på gården.
Närbild på lite av vad vi sålde på veganmässan. Foto: Matilda Norelius
Närbild på lite av vad vi sålde på veganmässan. Foto: Matilda Norelius
Första dagen på hantverksmässan. Det var inte mycket kvar när mässan avslutades. Foto: Tove Dahlbom
Första dagen på hantverksmässan med Carmen. Foto: Tove Dahlbom
Vi har både besökt och fått besök av skolor. Organisationen lägger mycket arbete på att samarbeta med och starta utbyten med skolor i olika stadium för att sprida kunskap om arbetet med bevaring och återuppbyggnad av ekosystem till ungdomar. En eftermiddag i november följde vi med till Quito där en liten skolklass fick lära sig om hydroponik, dvs hur växter får näring från vatten istället för substrat. Vi fick se deras lilla odling de hade på skolgården. Med begränsad markyta är det tänkt att de ska börja använda sig av väggar för att kunna odla mer.
Odling av lök och sallad på en liten skolgård i Quito. Foto: Tove Dahlbom
Odling av lök och sallad på en liten skolgård i Quito. Foto: Tove Dahlbom
Carmen förklarar och vi kollar in den populära libbstickan på gården. Foto: Tove Dahlbom
Carmen förklarar och vi kollar in den populära libbstickan på gården. Foto: Tove Dahlbom

 

 

En skola här i Píntag har påbörjat ett hållbarhetssamarbete med gården, och allteftersom har det kommit hit klasser med elever i olika åldrar för att lära sig mer om ekologisk odling och gårdens olika hållbarhetsaspekter. Samarbetet kommer fortsätta under året och förhoppningsvis kan vi även hjälpa till att ordna en odlingsyta på skolans område. Eleverna som kommit hit har visat stort intresse för arbetet vi utför på gården och berättar gärna och entusiastiskt om egna erfarenheter, släktingars eller grannars odlingar.

 

Vi avslutade året på traditionellt ecuadorianskt vis och eldade upp en egengjord mansdocka som representerar det gamla året. En härlig start på det nya året!
/Matilda och Tove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *