Amazonasobservationer

Fanny och Astrid med utsikt över provinsen Pastaza.

Ecuadorpraktikanterna bor numera i Arajuno i östra Ecuador, och jobbar med en organisation som heter Puka Rumi. 

 

Vi har varit här i knappt två veckor. Hittills har vi kört vår handledares jeep över floder och nedlagda flygfält. Delat våra dagar, måltider och konversationer med våra nya kollegor som tillbringar sina liv i regnskogen. Släpat möbler tillsammans genom leriga berg i ösregnet, och sprungit tillbaka över samma berg för att hinna över floderna innan de stiger. 

 

Lyssnat till otaliga lokala legender med orörd skog som utsikt. Legat på rygg på konstgräsplanen efter träningspass och tittat på stjärnfallen. Sett vinden föra med sig döda löv, himlen svartna av regnmoln, blixtarna smattra över trädtopparna och förstå att det kommer att bli en strömlös kväll. 

 

Åkt kanot över Rio Arajuno för att förnya visum i Tena. Pratat med männen som skövlar skogens högsta träd. Sett oljeföretagens varningsskyltar, tankbilar och pumpstationer, och deltagit i möten med urfolk som organiserar sig för att inte låta olje- eller träbolagen få en enda millimeter till av skogen. 

 

Burit korrugerad plåt och säckar med sten över mjuk lerjord. Planterat träd och rensat sly med machete med solen i zenit. Överraskats av insekter stora som kräftor mitt bland bananklasarna. Druckit fermenterad yucca, te på guayusaplantan och varm bananjuice, och ätit banan, kanel, vilda vindruvor, kokablad, avillo och guayaba direkt från träden. 

 

Drivits nära gränsen av allestädes närvarande myggbett, fukt och lera. Lärt oss tvätta för hand. Delat kök, badrum och privatliv med 6 andra människor. Somnat till ljudet av TV, reggaetón och kvällskonversationer och vaknat mitt i natten av regn som för tankarna till syndafloden. 

 

Det är oavbrutet svettigt, smutsigt, blött.

Astrid sa igår “nu är jag kär i Arajuno” och jag kan inte annat än hålla med. 

 

Amazonas är magiskt.

 

/Fanny 

 

Arajuno är byggd runt ett gammalt oljeflygfält.
”FARA” – varningsskylt från oljebolaget AGIP.
Skövling av Amazonas pågår.

 

Ett svar på ”Amazonasobservationer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *