Äventyr i Amazonas och Coronakris

 

När vi fick veta att två andra praktikanter, Fanny och Astrid, från Framtidsjorden var i Ecuadors Amazonas var vi tvungna att ta chansen att hälsa på!  Vi tog första bussen runt 5.30 på morgonen och efter en 12 timmars resa var vi framme i Arajuno vid kl 17! Trötta men superglada att vara framme och äntligen få känna på värmen. 

Astrid och Fanny har gjort praktik med Puka Rumi, som är en organisation som vill bevara regnskogen, organisera urfolket, förstärka samhällen och sprida kunskap om hur man lever hållbart och i harmoni med naturen. 

Att ta sig till Puka Rumi´s verksamhet var helt klart en upplevelse! Tre starka floder måste korsas och att ta med sig en bebis är inget hinder. När vi anlände efter en timmas vandring till Puka Rumi, var mödan helt klart värt det. Huset ligger beläget på det heliga berget “Pazo Urk”  omringad av oberörd regnskog. Kunskapen om olika växters egenskaper mot magont, myggbett och t.o.m. cancer lever kvar. Vi lärde oss om olika medicinalväxter, som Guayusa, som är en slags blad fylld med antioxidanter och uppiggande egenskaper, hur man gör Chicha (Kvinnorna måste tugga i yucca i flera timmar och spotta ut det i en bunke), vi åt kanel och vitlöksblad! Vi fick sova utomhus där en del av familjen bor omringade av djungelns alla ljud. Man fick verkligen förståelse av varför urfolket förstår att naturen lever, enligt Världsbanken bor urfolket på 25% av världens landyta men den innehåller 80% av världens biologiska mångfald. Detta har vi absolut uppskattat på Puka Rumi, där det bevarar en speciell berg intakt och de tror på att olika andar bor i berget och ska därefter respekteras, samt som det även odlar en stor mångfald av lokala växter som används för att äta som yucca och banan och som apotek. 

“Genom att starka urfolks rättigheter till skog kan man alltså bidra till att hejda klimatförändringarna” menar World Resources Institute och det håller vi absolut med om.

 

Cesar Cerdá och Margarita López som är pelarna på Puka Rumis verksamhet berättade om hur det vill att Puka Rumi ska se ut i framtiden, de har ett  livsprojekt där det ska fokusera på en förstärkning av kulturella identiteten kichwa och en återhämtning av förfädernas kunskaperna, stärka gemenskapens självstyre, en hållbar utveckling och en hållbar samhällsekonomi. Men allt har inte varit så enkelt. Puka Rumi här kämpat mycket för att bevara marken de bor på, de har försökt att hålla ihop samhället och att sprida den mentaliteten till andra, men olj- och gruvindustrin har försökt att dela upp befolkningen. De erbjuder stora summor pengar för marken, som är svåra att avvisa, särskilt för människor som redan har låg ekonomi. Av de 50 familjerna i området beslutade 45 att inte delta i projektet, berättar de. Men dom kommer aldrig att sluta kämpa, “amazonas är inte till salu” säger dem hela deras kultur grundat ju på naturen det lever i. Sonen Ardito har en musik band som sjunger både på kichwa och spanska om kampen mot det stora företagen.

 

     

Margarita har delat med sig med oss olika historier och myter om naturen omkring, från anderna som bor i skogen till hur varje planta har känslor och ska respekteras, man måste be om tillåtelse för att bada i floden eller hugga ner ett träd, och detta är kunskap som hon har ärvt av familjen. Hon berättar om hennes far Yachak Pablo López  som var en respekterad chamán i kommunen. 

 

Efter en underbar helg med Fanny och Astrid fick vi informationen att Ecuador skulle stänga gränser om 24 timmar på grund av Coronaviruset, tjejerna fick då packa ner i några minuter och åka till Quito, vi beslutade att stanna i Ecuador och inte avbryta vår praktik medvetna av att allt kommer att se ut väldigt annorlunda enligt planerna. 

 

Nu skriver vi från huset där vi bor med utegångsförbud, allt transport har slutat att gå och affärerna är stängda, organisationen Kawsay har också avbrutit sin verksamhet för tillfället. Men vi är så glada att vi hann åka till amazonas och fick ta del av det som sker med Puka Rumi, och förhoppningsvis kommer världen att lugna till sig snart, vi tappar inte hoppet! 

 

Adama & Alicia

Ecuador

3 svar på ”Äventyr i Amazonas och Coronakris”

  1. Nej tappa absolut inte hoppet!
    tack för att ni delar med er av det spännande besöket hos Puka Rumi.
    Ser fram emot att höra mycket mer om dem genom Fanny och Astrids efterarbete.

  2. Kul att läsa er blogg! Så glad för er skull att ni hann till Puka Rumi innan utegångsförbudet satte stopp för det mesta.

  3. Tack för jätteintressant berättelse! Den gav en god liten inblick i livet i regnskogen och Puka Rumi:s verksamhet som vi inte visste något om tidigare.
    Hoppas ni får en meningsfull fortsättning på er vistelse i Ecuador trots alla problem coronaviruset ställer till med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *