Biodling!

Blogg1bikupor
Foto: Matilda Norelius

Sedan 2015 står ett tjugotal bikupor på gården som sköts av en man i grannskapet. Mannen i fråga, Edwin Espín, säljer bidrottningar, och har också hundratalet bikupor vid ecuadorianska kusten samt i Peru. Han reser ofta i biaffärer mellan både sina egna odlingar och andras för att sälja drottningar, bland annat nämnde han flertalet länder i Latinamerika och Europa. Edwin sköter om alla praktiska bisaker, i utbyte får gården 20 % av honungen för att han får ha kuporna här utan kostnad.

Edwin på jakt efter bidrottning
Edwin på jakt efter bidrottning. Foto: Matilda Norelius

För några dagar sedan kom Edwin förbi gården för att kolla hur det stod till med bina. Vi tänkte ta bilder från håll, men plötsligt fick Matilda en biodlardräkt till låns och följde med ned till kuporna! Precis som i Sverige har biodlarna här problem med bidöd, virus och andra sjukdomar som drabbar bina, dessutom riskerar de ecuadorianska bina helt att ersättas av mer motståndskraftiga och aggressiva bin som introducerades från Afrika och förvildades i Brasilien för några årtionden sedan.

Matilda i full mundering
Matilda i full mundering. Foto: Tove Dahlbom

Marknaden för honung i Ecuador är inte på långa vägar mättad, utbudet understiger efterfrågan, vilket kan bidra till att fler börjar hålla sig med biodling. Fundación Cambugán har tillsammans med Edwin hållit i en biodlarkurs på gården. Är biodlingen ekologisk, som här i San Isidro de Píntag, bidrar den inte bara till ökad avkastning inom jordbruk, utan också till ökad biologisk mångfald.

Blogg1biclose
Foto: Matilda Norelius

Edwin lovade att höra av sig när det var dags för honungsskörd, så förhoppningsvis kommer det mer bilder i framtida inlägg! Nu tar vår bloggvecka slut, nästa vecka får ni följa Zelda och Tovas äventyr i Mumbai!

¡Hasta la próxima!
Tove och Matilda

Ett svar på ”Biodling!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *