Dags för val!

Hemma i Sverige är de politiska partierna inne i valspurten för EU-valet den 26:e maj. De sista rösterna ska kammas hem, de sista talen ska hållas och de sista debatterna ska vinnas. Här i Ladakh kan de politiska kandidaterna precis andas ut något efter gårdagens valdag. 156 000 röstberättigade i Ladakh hade under gårdagen möjligheten att rösta i det indiska parlamentsvalet. Valdagen var en helgdag så alla medborgare skulle ha tid att åka hem till sina hembyar där de flesta är folkbokförda (vilket skapade ett öde Leh). Som svensk verkar detta system en aning krångligt då vissa måste ta sig hundratals kilometer hem på dåliga vägar och möjlighet till förtidsröstning finns det inte. Vad som är imponerade administrativt är att en vallokal sätts upp i minsta lilla by, det spelar ingen roll om det bara bor 20-30 familjer i byn. Röstdagen i Ladakh var den femte av sju olika valdagar runt om i landet där totalt 900 miljoner indier är röstberättigade. Politikerna här i Ladakh får dock vänta på resultatet tills den 23:e maj då resultatet för hela landet kommer att presenteras, så ingen valvaka där de kan dansa ut sin glädje

Den 23:e maj kommer det troligtvis bli en väldigt jämn kamp i Ladakh om man ska utgå från 2014 års val. Då skilde endast 36 röster mellan Thupstan Chhewang från BJP (Bharatiya Janata Party) och den oberoende kandidaten från Kargil Ghulam Raza. BJP, det i grunden hindunationalistiska partiet, innehaver just nu makten i Indien med premiärminister Narendra Modi i spetsen. Nationellt går han en kamp mot Rahul Gandhi från kongresspartiet(INC) om premiärministerposten, detta är dock något som väldigt få bryr sig om här i Ladakh. Här handlar mycket av valet om vilken ledamot som ska representera regionen i Indiens underhus, där Ladakh har en utav 552 platser(!). De flesta vi talar med lyfter att vem av Modi och Gandhi som vinner inte spelar så stor roll för dem men vem som ska representera Ladakh har desto mer betydelse och framförallt vilken religion denna person utövar.

Ladakh har genom historien haft, och präglas idag tills stor del av buddistiska traditioner. Dessa traditioner är en stor del av den vardag vi möter här och är en stor del av vad som gör Ladakh unikt jämfört med resten av Indien. Dock är dessa traditioner starkast i området runt Leh medan området runt Kargil har starkare muslimska traditioner, och sett till antal röstande bor en majoritet i detta område. Denna dynamik mellan buddism och islam är något som dels präglar valet väldigt mycket men fördomarna mellan de olika religiösa utövarna stöter vi på dagligen. Så när vi pratar med personer i vår närhet om valet handlar det till stor del om ifall Leh ska lyckas få fram en buddistisk representant i år, som 2014, eller om det denna gång ska vara en person från Kargil som ska representera Ladakh. En av de vi pratar med i Leh är dock helt säker  ”I am 100 procent sure that a person from Kargil will win”. Om detta stämmer får vi dock inte veta förens den 23:e maj då valet i ”världens största demokrati” avgörs.

Ett svar på ”Dags för val!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *