”El Espino” ett av Che Guevaras alla stopp på sin revolutionära färd genom Bolivia

Över 50 år sedan hade den marxistiska revolutionären Che Guevara vägarna förbi denna by som jag befinner mig i nu. Byns namn är ”El Espino”, som på svenska översätts till Hagtornet och ligger i sydöstra delen av landet.
Che Guevara skulle sedan dra vidare västerut, där han skulle bli skjuten och få händerna avhuggna av CIA, i en by som kallas ”La Higuera” som ligger 11 mil härifrån. 
Hans syfte var att sprida den socialistiska revolutionen ifrån Kuba till Bolivia och kämpa emot kolonialismen och imperialismen, men kampen slutar inte där. Sedan det socialistiska partiet MAS kom till makten här i Bolivia har det hänt mycket, huvudpersonerna har gått ifrån att vara minoriteten i landet till majoriteten, ursprungsfolken. 

 

 

Här i El Espino har MAS starkt stöd. ”Jag hade aldrig kunnat köpt mig en bil innan MAS kom till makten, sa en släkting till familjen som jag bor hos. 
Den första jag möttes av när jag kom hit var ledaren här i byn som hade en t-shirt med texten ”Si Evo”. Denna text möts man ofta av här i Bolivia. Speciellt på landsbygden, på murar och husväggar. 
Här kopplas Evo Morales och MAS inte bara ihop med korruption, utan som ett parti som står på de utsattas sida, i ett land präglad av rasism och fattigdom. 

 

 

I den tropiska byn El Espino är det politiska intresset starkt. Tempot är lugnt och temperaturen hög. Det är Guaranífolket som lever här och deras språk är guaraní. Här finns det skola, sjukhus, apotek och tre kyrkor. Byn har också en stor anläggning med solpaneler som försörjer byn med elektricitet. De har även två kvinnogrupper och en ungdomsgrupp.
Det är en aktiv by med hönor, grisar och hundar som springer fritt. Ifrån husen låter rytmer av Cumbia, grannar går mellan varandra, dricker Mate och diskussionerna flödar på guaraní och spanska. Historien om Che Guevara kommer upp emellanåt och folk berättar om vilka i byn som var med under den tiden. 

 

 

Även om Che Guevara misslyckades med att föra den kubanska revolutionen till Bolivia, så är folket i Bolivia inte reaktionärer, de är revolutionärer.
Jag har aldrig varit i ett land tidigare med människor som har stått upp för sig själva och protesterat för sin sak som här. Vare sig det är ute på gatorna i La Paz eller långt ute på landsbygden, som i El Espino.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *