Från bergsryggar till ökenmark

En av organisationerna i Framtidsjordens Asien-nätverk är Ladakh Amchi Sabha som arbetar med att bevara den lokala, traditionella läkekonsten, Sowa-Rigpa. De mediciner som används av amchin, som den som utövar Sowa-Rigpa kallas, kommer från växter som normalt sätt växer och frodas i den torra och kalla miljö som Himalaya erbjuder. Något som Amchi Sabha arbetar mycket med är att försörja amchis runt om i Ladakh med råmaterialet till deras mediciner, det vill säga växterna, och erbjuda växter som finns i ett område till amchis i andra områden.

Sedan år 2005 driver de National Research Institute for Sowa-Rigpa (Nationella Forskningsinstitutet för Sowa-Rigpa) med syftet att utveckla nya odlingstekniker som fungerar för växterna som annars oftast växer vilt uppe bland bergen. Sedan 2013 har de fått mer pengar och stöd och siktar nu på att inom en snar framtid kunna hålla i kurser för att lära amchis hur de själva kan odla växterna istället för att vara begränsade till det som finns i deras närmiljö.

Initiativ som dessa kan komma att bli avgörande för amchi medicinens framtid. Många arter har minskat kraftigt till följd av klimatförändringar och ökad mänsklig närvaro. Höjda temperaturer och glaciärer som smälter tidigare som följd, bilvägar och vandringsleder är bara några faktorer som påverkar de inhemska växterna negativt.

Jag fick det stora nöjet att gå en rundtur på det tio hektar stora området tillsammans med Sonam Dawa, en av fyra föreståndare. Just nu är lite knappt hälften av marken de har uppodlad men de expanderar hela tiden. När vi går runt bland planteringarna berättar Sonam om den enorma mängd växter och blommor de har, så många att han själv inte kan namnet på alla utantill. Han förklarar hur många medicinalväxter kräver en helt annan odlingsteknik än många av våra vanliga trädgårdsblommor och därför förvirrar många som försöker odla dem själva.

Han visar en odlingsplätt med några små skrumpna plantor i och berättar att det är plantor som de fått från Rajasthan, en varm ökenregion till skillnad från Ladakhs kalla, för att experimentera med.

”Men det har ju inte gått så bra……än!”

Experiment som dessa görs för att inte bara bevara de växter som har används fram till idag utan även utveckla amchi-medicinen vidare. Sonam säger även att många i samhället inte förstår hur viktiga växterna de forskar och experimenterar är för bevarandet av kulturen och att det därför är viktigt att de som har kunskap sprider den vidare.

Sonam står i odlingarna och förklarar hur de just nu försöker komma på ett effektivt sätt att föröka nyponbuskar.
Utsikt över odlingarna som är nedsänkta i marken vilket ger ett bra vindskydd i det öppna landskapet.
De har tre brunnar på området. Därifrån pumpas vatten upp i en bassäng där det får vara i minst en dag för att syresättas vilket minskar risken att jorden blir tillplattad och hård, ett vanligt problem i Ladakh.
I många delar av Ladakh är humlor, bin och andra surrande insekter en ovanlig syn men här hörs och syns de överallt bland blommorna.

Ett svar på ”Från bergsryggar till ökenmark”

  1. Vilken underbar blogg. Gläder mig att se utvecklingen av amchi medicin. Fick du information om hur det går för utbildningen av läkare inom Sowa Rigpa?
    Var är bilden tagen på den finna odlingen. Det är ju så kargt kring huvudbyggnaden och amchicentret där de hade planerat att ha det tidigare men saknade vatten pump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *