Granja Agroecológica San Isidro

I utkanten av staden Pintag, cirka en timme från Quito, ligger Granja Agroecológica San Isidro (GASI). GASI är en del av Fundación Cambugáns verksamhet och är den plats jag och Elise bor på under vår vistelse i Ecuador.

Gården har varit i Fundación Cambugáns ägo sedan 2009 och är ca 10 hektar stor. Som det mesta i det andinska området ligger den på en sluttning och längst ner i dalen rinner en å. På andra sidan ån vill Fundación Cambugán restaurera marken och återbeskoga, något är deras hjärtefråga.

På gården bor och arbetar också Don Hector som med stor kunskap om växter och djur alltid finns till hands om vi har frågor eller funderingar. Jobbar här gör också Jorge som är agronom. Han ansvarar för driften av gården och de projekt som bedrivs här.

Don Hector till vänster och Jorge till höger!

Ett av dessa projekt är Mushuk Tukuy, ett nätverk av lokala jordbrukare. Mushuk Tukuy är Kichwa och betyder ungefär återfödelse. Nätverket startades upp i år och består hittills av cirka 10 personer. Mushuk Tukuy träffas varje torsdag, ibland hos någon av medlemmarna och då hjälper vi till med arbetet på gården vi är på, följt av lunch med hela gänget. Träffas vi inte hemma hos någon sker mötena på GASI och då kan olika saker stå på schemat, vi har bland annat bakat bröd inför Dìa de los Difuntos, tillverkat physalis marmelad och lärt oss om sticklingar av Jorge. Tillsammans diskuterar Mushuk Tukuy viktiga frågor, hjälper varandra att utveckla sina verksamheter och stöttar varandra genom produktionen.

Att gården är agroekologisk innebär bland annat att inga bekämpningsmedel, konstgjorda hormoner eller GMO används. I samma odlingsbädd odlas också flera olika typer av växter, inte bara en, för att öka mångfalden. Gårdens fokus ligger på konservering av inhemska plantor och växter. I framtiden kommer ett mer djupgående inlägg om agroekologi och hur det fungerar i praktiken.

En odlingsbädd med rödkål, lök och mangold.

 

Här finns två växthus, ett där det odlas grönsaker, frukt och örter, och ett som är till för inhemska växter. Det är framför allt växthuset med matproduktion som det arbetas aktivt med men organisationen hoppas på att snart få igång arbetet i det andra växthuset också. Delar av maten som produceras i det större växthuset säljs på kontoret som ligger i Quito. Just nu har vi dock ett överskott av produkter, vi producerar mer än vad vi lyckas sälja.

Ett av lammen framför det stora växthuset.

Ett nytt inslag på gården sedan drygt två veckor tillbaka är tre bikupor som står längre ner i dalen, varje kupa inhyser cirka 15 000 bin.

Förutom vi människor bor här också sex kor, tre lamm samt hunden Rambo.

Elise och Rambo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *