Hälsningar från djungeln

Efter ett avsked från våra vänner som åkte till Cayambe, norr om Quito begav vi oss söder ut mot Puyo. Bussresan tog ca fem timmar, klimatet blev både varmare och fuktigare. Väl framme i Puyo togs vi emot av våra handledare och åkte ut till centret som ligger en timme in i skogen längs en skumpig landsväg.

Vi bor i ett stort trähus tillsammans med fyra volontärer, som kommer vara här i 3 veckor, och ett flertal djur. Organisationen har delvis en verksamhet där de arbetar som rehabiliteringscenter för djur som ska återinföras i naturen samt ett mer strategiskt arbete med communityn. Organisationen drivs främst av två eldsjälar Lucero och Medardo, som med kämparanda försöker organisera bönderna för att kräva bättre villkor och skapa en enad comunity.

Vi har hunnit med mycket de första dagarna, bland annat fått vara med i den dagliga skötseln av centrets djur. Däribland tar centret hand om två papegojor (guacamayos), 6 guatusas (gnagare som liknar en jättestor råtta/marsvin, fast väldigt mycket sötare), 20 sköldpaddor i varierande storlek, ett minkliknande djur, två mindre krokodiler, ett 20-tal Herr Nilson apor och 4 större apor. Därtill vakar hundarna Mapuche och Coco huset. Juste, och en lite mindre apa, Pancho, som gillar att smita in i huset.

Vi har också hunnit följa med på ett comunitymöte och se Lucero, som är ordförande, i full action. Vi fick också möjligheten att träffa stora delar av människorna som utgör comunityn och vara med när de diskuterade handeln och prissättningen av den primära varan som produceras i området, sockerrör.

Första veckan har vi alltså fått ett smakprov på vad vi kommer att kunna vara med på under de kommande månaderna. Förutom att försöka sätta oss in i vad organisationen arbetar med har vi försökt anpassa oss till vårt nya hem. Försökt anpassa oss till den högljudda orkester av groddjur, syrsor och andra kryp som sätter igång och sjunger så fort solen lyst klart för dagen. Försökt att sova trots att det pågår ett fullskaligt krig mellan aporna som bosatt sig på taket. Försökt att inte hoppa högt av skräck så fort en ser en kackerlacka, och försökt hålla lugnet när en apa hoppar på en eller en papegoja försöker bita en i tån. Trots de stora skillnaderna i vardagen är vi glada att vara här tillslut!

Hälsningar

Alejandra och Robert

4 svar på ”Hälsningar från djungeln”

  1. Inga lianer än för herr Robert? :)) Se till och spela in lite ljud med, så vi kan skapa musik…jag tänker samma här….Kram till er båda!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *