Kurser för hållbarhet

En gång i månaden håller Kudumbam en tredagarskurs på Kolunji farm för att sprida kunskap om ekologiskt och hållbart jordbruk. Denna helg var det dags igen. 19 deltagare inom olika yrkesområden medverkade, och det märktes att de var ivriga att få lära sig. Den första dagen började med en introduktion till kursen av Mr. Ramadass och Madam Poppy. Detta följdes av en rundtur på farmen. Kursdeltagarna fick bland annat se hur en “wermi kompost” (en kompost med maskar) ser ut och hur de själva kan göra en, och lära sig om hur de kan odla alger som ger näring till jorden på ett naturligt sätt. Det aktiva deltagandet blandades med föreläsningar om ekologiskt jordbruk, Kudumbam som organisation och Kolunji farm samt filmvisning.

Deltagarna får lära sig om alger och odling.
Deltagarna får lära sig om alger och odling.

Dag två började tidigt. Vi åkte några kilometer med buss ut till ett fält som odlar olika typer av grödor för att titta på hur det såg ut och för att deltagarna skulle få en större förståelse för hur detta “multi-crop”-jordbruk förhindrar spridning av skadedjur helt naturligt. Mr. Ramadass introducerade en workshop, där deltagarna delades in i grupper och gick ut på fälten för att sedan rita och skriva vad de kommit fram till och presentera detta för gruppen.

Introduktion till dagens workshop.
Introduktion till dagens workshop.

DSC_2695
DSC_2701
IMG-20180324-WA0002

På kvällen var det dags att göra sig i ordning inför en kulturell show som visas i samband med kurserna. Flickorna ville göra oss fina genom att fläta våra hår stramt, fästa bindis mellan våra ögon och lägga våra sjalar tillrätta. Alla samlades framför Kolunjis scen, där barnen uppträdde med sång och indisk dans till allas förtjusning. Vi praktikanter fick en snabbkurs i dansen på scenen inför alla (om man nu kan kalla våra rörelser för dans…), och sedan lärde även vi ut lite danssteg vilket var uppskattat av barnen.

_20180324_191808

Två av flickorna som dansar medan de balanserar tunga huvudbonader.
Två av flickorna som dansar medan de balanserar tunga huvudbonader.

Sista dagen samlades deltagarna på ett av Kolunjis odlingsområden. De delades upp i grupper och stötte upp jorden för att skapa bra områden att odla på. Sedan presenterade de hur de hade gjort, och fick plantera frön eller plantor i jorden. Efter detta följde föreläsningar om “rooftop gardens”, och slutligen fick deltagarna komma med feedback samt få diplom för att de deltagit i kursen.

Dags att plantera i jorden som deltagarna brukat.
Dags att plantera i jorden som deltagarna brukat.

Vi uppskattade verkligen att få vara med på denna kurs. Trots att föreläsningarna var på Tamil, förstod vi mycket genom att observera och ibland delta under de praktiska delarna. Det var upplyftande att se att så många är intresserade av ekologiskt och hållbart jordbruk, och att de aktivt vill förändra sina metoder till det bättre.

Tänk hållbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *