Nätverksbyggande och samarbete

I februari började vi äntligen ett tätare samarbete tillsammans med Fundación Cambugáns nätverk av producenter här i Píntag. Enligt ett rullande schema ses vi en gång i veckan hos en av kvinnorna (det är hittills bara kvinnor som deltar) eller här på gården och arbetar tillsammans. Tillfället är förutom samarbete och gemenskap även till för praktisk utbildning av agroekologiska arbetsmetoder och tekniker som Carmen, utbildad agronom och ansvarig för gården i Píntag, lär ut. Alla deltar med entusiasm och vi utbyter kunskap, erfarenheter och tankar om odling, livet, ja allt möjligt! Det är verkligen glädjefulla timmar som avslutas med gemensam lunch.
Återhämtning efter hårt arbete i brant terräng och brännande sol hos Doña Marcia. Från höger: Doña Elena, Doña Marcia, Doña Rojelia och Carmen.
Återhämtning efter hårt arbete i brant terräng och brännande sol hos Doña Marcia. Från höger: Doña Elena, Doña Marcia, Doña Rojelia och Carmen. Foto: Matilda Norelius
Under första besöket hos en ny medlem görs det en ordentlig rundvandring på gården för att kunna ställa en diagnos om vad som finns, vilket arbete som behövs göras, vilka produkter som odlas och vilka som producenten ska rikta in sig på, som “stjärnprodukter”. Exempelvis har Doña Rojelia, vår nyaste medlem,  fantastiskt många och fina physalis- och björnbärsbuskar som ger rejält med frukt varje vecka och som vi har hög efterfrågan på, perfekt!
Doña Marcia, Carmen och Doña Rojelia beundrar psysalisbuskarna
Doña Marcia, Carmen och Doña Rojelia beundrar physalisbuskarna. Foto: Matilda Norelius
Varje gång vi ses och arbetar tillsammans slås jag av hur viktigt just ett sådant samarbete är. Inte bara för att agroekologi ska praktiseras av fler utan kanske framförallt för de relationer som byggs mellan deltagarna. Hittills är det bara kvinnor som är med och deltar i nätverket. Kvinnor som antingen bor själva med barn och barnbarn, gamla föräldrar eller vars män endast kommer hem under helgen på grund av arbete på annan ort. Det är otroligt starka och inspirerande kvinnor, jargongen är rapp men kärleksfull. Vi har kommit varandra nära och har otroligt kul tillsammans när vi jobbar.
Samarbete för att spänna metalltråd mellan två pinnar som ska fungera som spaljéer för björnbärsbuskar.
Samarbete för att spänna metalltråd mellan två pinnar som ska fungera som spaljéer för björnbärsbuskar. Foto: Matilda Norelius
Jag hoppas och tror att det här samarbete kommer växa och hålla i sig länge till. Det finns många grannar till kvinnorna och gården som är nyfikna och sugna på att själva delta. I Píntag och många andra samhällen uppe i bergen är folket mer reserverat än till exempel vid kusten. En arbetsgrupp som denna kan få invånarna att öppna upp sig mer mot grannar och bli mer mottagliga för att ge och ta emot hjälp och kunskap. Under sådana förhållanden har Fundación Cambugáns arbete betydligt bättre förutsättningar att kunna sprida sin vision och sitt arbete till fler och få fler att engagera sig i arbetet att bevara och skydda den inhemska floran och faunan samt att konsumera hälsosammare produkter både för miljön och den egna kroppen.
Matilda Norelius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *