Den gångna veckan har vi varit med på en veckas kurs med en del av Framtidsjordens Latinamerikanätverk. Det blev en vecka som sent kommer att glömmas, full med inspiration, kunskap och många utbyten.
Deltog gjorde bönder och organisationsansvariga från Colombia (Serraniagua), Ecuador (Kawsay Ecuador och Cambugán), Bolivia (Kawsay Bolivia) och Uruguay (REDES). En bred blandning av ålder, kön, olika förutsättningar och snarlika erfarenheter inom samma frågor, arbete och kamp för ett hållbart och lokalt jordbruk.
Under veckan arbetade vi i roterande grupper med ett systemtänk som lätt visar på flöden inom både gård, industrialisering och kommersialisering eller marknadsföring. Arbetar du med agroekologi vill du minimera flödena in till gården och maximera de utgående, till exempel inköp av maskiner och försäljning av produkter. Det var en bra övning som får en att tänka till över alla komponenter som existerar och samarbetar inom ett system.
Vi hade även mer praktiska moment där vi bland annat lärde oss hur man planterar i raka filer i sluttande terräng med hjälp av ”Aparato A” (som vi också byggde på plats), ett verktyg som har använts i sedan länge för stadig terrassodling. Kakaobonden Don James från Colombia lärde ut olika tekniker inom ympning. Det är en teknik som är mycket användbar då det minskar behovet av genmodifierade grödor, exempelvis kan du ympa in en sort med bra frukt på ett träd med starkt rotsystem.
Arbetet går fort fram med många deltagare. Två Aparato A syns nere i högra hörnet. Foto: Tove Dahlbom
Glatt gäng som har byggt klart terrassen! Don Daniel håller i en Aparato A. Foto: Tove Dahlbom
Vi lärde oss mycket om mikroorganismer och hur vi lätt kan producera både torra och flytande själva. Mikroorganismer fungerar ungefär på samma sätt som gödsel, men med ännu mer fokus på att balansera de nyttiga bakterierna i jorden, och magen på en människa. Ju mer kunskap vi har om mikroorganismer, desto lättare blir det för oss att få både odling och magar att fungera bättre.
Får det vara en hink med mikroorganismer? Drycken kallas guarango och har agave som bas. Foto: Tove Dahlbom
Tre generationer mikroorganismer samsas tillfälligt på ett tunnlock. Foto: Tove Dahlbom
Vi är åter på gården i Píntag vid det här laget, här finns mycket som ska jobbas med. Förhoppningsvis kommer vi få användning av Aparato A, mikroorganismer och annat snart!
Inspirerande