Djungelnytt #3 : Revolt och personlig utmaning

Ovan:  Fiesta i Baños där folk dansade mitt på blanka dagen iförda traditionsenliga kläder.
Nu till veckans update.

Den primära varan som odlas i området där organisationen CEZA ligger är sockerrör. Sockerrören (caña på spanska) skördas kontinuerligt och säljs framförallt som ”frukt” där man antingen äter den som den är, eller pressar den till sockerrörsjuice. Sockerrören som inte är lämpliga för förtäring, används istället till att
tillverka alkohol.

 working

Alkoholproduktionen är en viktig del av sockerrörsodlingen, eftersom den bidrar till att alla sockerrör som produceras kommer till användning. En fråga som har berört hela communityn (La Mariscal) på senaste tiden är prissättningen av sockerrören. Problematik har uppkommit då uppköparna har utformat ett lagligt avtal för försäljningen, och detta utan att ha diskuterat eller avtalat om priset med de som säljer, dvs bönderna.

Representanter från communityn har därför uppmanat bönderna att strejka mot de orättvisa uppköparna, och stoppa all försäljning tills avtalet är omförhandlat. Vi har under veckan medverkat i möten där stora delar av La Mariscal samlats för att diskutera hur de ska agera gentemot prissättningen.

Vi har fått se hur utmanande det kan vara att få alla i en community att agera mot ett gemensamt mål, framförallt när medlemmarna har skilda förutsättningar. Vår uppgift som praktikanter har tidigare varit ganska diffus men börjar nu klarna upp sig.

dogsunset       tovolcanoe

Senaste mötet vi hade med de ansvariga på organisationen ledde bland annat till att:

Alejandra kommer titta på hur man kan öka dricksvatten kapaciteten då man idag enbart förlitar sig på direkt uppsamlat regnvatten. Detta arbete har inletts med att vi har begett oss ut i skogen för att hitta centrala och förenande avrinningsområden. Tanken är att man ska utnyttja dessa områden för att öka mängden dricksvatten.

För Roberts del vill organisationen ha en översiktskarta över dess tomtarea då dess gränser är knappt definierade samt information om vad för typ av skog och verksamhet som finns inuti. Det är dels till för organisationen men även för eventuella besökare. Även fast vi har lite olika uppgifter så samarbetar vi med det mesta.

survivorecuadorVi har också varit på vår första tur i skogen för att kartlägga en rutt med GPS. Rutten gick till ett vattenfall, vilken var väldigt tjusigt att se men vi hamnade lite vilse på vägen tillbaka och fick med machete slå oss igenom flera timmar djungel. Det är dock spännande vad som kan dyka upp när man går vilse. Vi såg dels en hel del nya blommor och djur samt ett megastort träd som ni kan skåda på bilden i detta inlägg. Helgen har spenderats i bergsstaden och backpacker-meckat Baños där vi bland annat har trekkat upp till 3800 meter på     den 5023 meter höga och aktiva vulkanen Tungurahua. Otroligt mäktigt men samtidigt synd att man inte får bestiga kratern…

Tack för oss, på återseende!

R & A @ CEZA

Ps. Den gunga ni ser finns vid Casa del Arbol, Baños!

takenoverbyplants2

allieswingin2

Ett svar på ”Djungelnytt #3 : Revolt och personlig utmaning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *